Nervozno lupkam prstima po tastaturi računara razmišljajući kako početi, ukazati i razobličiti alkoholizam koji je unesrećio mnoge porodice, uništio brakove i ostavio pustoš za sobom.

Setih se sada svih onih koji piju u meri da ugrožavaju druge i po ličnom sećanju na takve pojedince koji su alkohol stavili ispred sebe, porodice i ostalih vrednosti koja su daleko iznad tog poroka. U svim slučajevima trpe žene tih ljudi, njihova deca i ostali ukućani a potom i društvena zajednica. Zašto piju, uništavaju sebe? Na ta i slična pitanja, nemaju odgovor, ili je To nešto jače od njih ili i To ima neki nasledni faktor iz dalje porodice... I tako jedna Smilja, na hiljade suza pusti a muž Janko, nije se obazirao i terao svoje, kad god je hteo i koliko je hteo!"... 

Janko! opet si pijan, pa zašto to radiš"... ? Deca gledaju, otac ulazi u kuću tetura se, smejulji se, a nekad bude i agresivan pa se svi razbeže "na vreme"... Žena, Smilja, nastoji pijanog čoveka koliko toliko smiriti, i gleda da ga smesti u krevet onako obučenog i ako ništa drugo, bar na tren biće mirni. Sve je to mučno, posebno ružno i tužno kada joj čoveka dovedu kolege s posla, prethodno zajedno behu i onako pijanog dovuku do kućnog praga a i sami su pod "gasom" ! I tako to traje, a vreme, dani... Meseci i godine prolaze bez nekog pomaka. Opet jedan drugi pojedinac, ustade jedno jutro, obrija se... Obuče se i upristoji i reče: "Od danas ne pijem više" !... I zaista, to potraja nekih desetak dana, ali... Uvek ono, ali sreću kvari. Posle teške borbe i tog vremenskog perioda, ipak nije izdržao i krenu od jedne čašice i tako zaredom sedam dana u seriji !?  Znači sve ono što je u sebi sputavao i "zareko" se, sve se poništilo jer ipak, to je jače od pojedinca čim ne može da izdrži već krene opet i teško se zaustavi.

Na žalost, kad alkohol ščepa pojedinca, ne pušta ga lako ili nikako, te je potrebna velika volja, pozitivna energija ali najviše uspeha ima stručna pomoć. Upravo ta stručna lica i pomoć, su najvažnija u lancu da bi se pojedinac izborio sa tim opakim porokom. Mislim da uz ličnu volju i podršku ukućana, može se izboriti i krenuti u novi život, u suprotnom spasa nema.