[ Poezija ] 07 Maj, 2021 09:18
Da je sreće u svetu ovome bilo bi puno duša romantičnih. Da je sreće naše duše romantike ne bi bile same. Da je sreće emocije bi bile još veće. Ovako svako svoju sreću kuje kako zna i ume!
[ Poezija ] 03 Maj, 2021 09:30
U očima punim tuge,
tražio je sjaj, ali nije,
ga pronašao...
[ Zanimljivosti ] 30 April, 2021 10:23
Kada je Starina Novak iznemogao i morao da se povuče i napusti hajdukovanje, ovako je učio svoga sina Dijete Grujicu.
"Kad sjediš u busiji ti dobro gledaj putnika koji naiđe. Ako vidiš na njemu crven džemadan, srebrne toke i bijele tozluke, to je fočak. Udri jer taj ima i na sebi i u bisagama. Ako vidiš siromašno odjevenog putnika i tužnog kao da je u prošnju pošao, udri jer je to rogatičanin... ali ako je putnik prekrstio noge na sedlu i peva iz sveg glasa ne diraj i ne prljaj ruke uzalud.
To je višegrađanin i taj ništa nema, jer se u njih para ne drži..."
[ Poezija ] 21 April, 2021 20:54
Za sreću malo treba...
Malo truda, parče slobode
i jedna klupa...
Jedna usamljena klupa
za srca dva.
Te duše dve na usamljenoj
klupi... Dodiri, pogledi...
Govor usana i razmena
nežnosti činila je lepotu
trenutka srca dva...
Za sreću malo treba...
Uveriše se duše dve
i vreme koje je stalo...
A, Oni.. U svetu svom
i tišinom emocija krče
put ka sreći...
[ Poezija ] 09 April, 2021 09:38
Postao je deo
njene duše, deo
kutka u srcu...
Tog malog
kutka, u srcu
velikom...
Volela je dušom,
upijala svaku njegovu
reč i misao...A, On..
On se topio
od miline...
[ Haiku ] 08 April, 2021 16:59

U životu bez ljubavi

srce polako

vene...

[ Sećanja ] 07 April, 2021 12:56

Nervozno lupkam prstima po tastaturi računara razmišljajući kako početi, ukazati i razobličiti alkoholizam koji je unesrećio mnoge porodice, uništio brakove i ostavio pustoš za sobom.

Setih se sada svih onih koji piju u meri da ugrožavaju druge i po ličnom sećanju na takve pojedince koji su alkohol stavili ispred sebe, porodice i ostalih vrednosti koja su daleko iznad tog poroka. U svim slučajevima trpe žene tih ljudi, njihova deca i ostali ukućani a potom i društvena zajednica. Zašto piju, uništavaju sebe? Na ta i slična pitanja, nemaju odgovor, ili je To nešto jače od njih ili i To ima neki nasledni faktor iz dalje porodice... I tako jedna Smilja, na hiljade suza pusti a muž Janko, nije se obazirao i terao svoje, kad god je hteo i koliko je hteo!"... 

Janko! opet si pijan, pa zašto to radiš"... ? Deca gledaju, otac ulazi u kuću tetura se, smejulji se, a nekad bude i agresivan pa se svi razbeže "na vreme"... Žena, Smilja, nastoji pijanog čoveka koliko toliko smiriti, i gleda da ga smesti u krevet onako obučenog i ako ništa drugo, bar na tren biće mirni. Sve je to mučno, posebno ružno i tužno kada joj čoveka dovedu kolege s posla, prethodno zajedno behu i onako pijanog dovuku do kućnog praga a i sami su pod "gasom" ! I tako to traje, a vreme, dani... Meseci i godine prolaze bez nekog pomaka. Opet jedan drugi pojedinac, ustade jedno jutro, obrija se... Obuče se i upristoji i reče: "Od danas ne pijem više" !... I zaista, to potraja nekih desetak dana, ali... Uvek ono, ali sreću kvari. Posle teške borbe i tog vremenskog perioda, ipak nije izdržao i krenu od jedne čašice i tako zaredom sedam dana u seriji !?  Znači sve ono što je u sebi sputavao i "zareko" se, sve se poništilo jer ipak, to je jače od pojedinca čim ne može da izdrži već krene opet i teško se zaustavi.

Na žalost, kad alkohol ščepa pojedinca, ne pušta ga lako ili nikako, te je potrebna velika volja, pozitivna energija ali najviše uspeha ima stručna pomoć. Upravo ta stručna lica i pomoć, su najvažnija u lancu da bi se pojedinac izborio sa tim opakim porokom. Mislim da uz ličnu volju i podršku ukućana, može se izboriti i krenuti u novi život, u suprotnom spasa nema.

[ Poezija ] 28 Mart, 2021 08:56

Branko Radičević rođen je 28. marta 1824. godine u Slavonskom Brodu. Dobio je ime Aleksije, a kasnije ga je, pred izlazak prve knjige, promenio u Branko. U znak sećanja stihovi iz Brankovog opusa:
Gde si dušo, gde si 'rano!
Gde si, danče mio?
Gde si, sunce ogrejano?
Gde si dosad bio?
Ta sinoć se tebi mlada
Baš zacelo nada'!
Sunce zađe - pade tama -
A ja osta' sama!
Ala ljubiš, moje lane,
Ala grliš slavno!
Grli, ljubi, dok ne svane -
Ta već nesi davno!
Već nedelja dana prođe
Kako mi ne dođe!...
Jao zlato, tako t' Boga,
Ta kako si moga'?!
[ Poezija ] 26 Mart, 2021 18:15
Pokušao je zaspati
vrteo i okretao se...
Čas na jednu, čas na drugu stranu,
a onda malo na leđa pa potrbuške.
Nije mu polazilo za rukom
da utone u san.
Osećao je nemir pod kožom
trzao se, pogledavajući u sat.
Vreme je dugo trajalo
sporo prolazilo kao
večnost...
[ Poezija ] 22 Mart, 2021 10:05

„Opet sam te snevao! Kako žalim što san ode, te i ti s njime! Kako bih voleo da to ne beše samo san, san i ništa više. Ali hvala i snu. Slađe je snevati negoli zbilju gledati i gušiti se od navrelih osećaja, uspomena, i teška, hladna, samotna života… Da, slađi je san, san detinjstva i mladosti“…

Bora Stanković. Rođen na današnji dan ali po nekim izvorima i 31.3.1876 godine. Oba datuma su u opticaju jer se ne može sa sigurnošću reći. Sve što je video u starom Vranju i što je slušao o njegovom životu obogatilo je njegovu stvaralačku maštu. Njegovo celokupno književno delo vezano je za rodni grad.

Umro je 1927 godine i kako to obično biva sa umetnicima i njemu se to desilo. Umro je u samoći i razočaran svemu što mu se dešavalo.

[ Zanimljivosti ] 12 Mart, 2021 18:49

Debora Šnajder iz Mineapolisa, SAD, pobedila je, između milion i četiri stotine hiljada učesnika, na konkursu za najbolju reklamnu poruku za automobile fabrike „Plimut“. Za 25 reči, koliko sadrži jedna jedina rečenica njene parole, ona prima svakog meseca po 500 dolara!

Računajući prosečan ljudski vek, Debora Šnajder će do kraja života dobiti oko 12 hiljada dolara za svaku napisanu reč!

[ Poezija ] 09 Mart, 2021 09:14
 
 
Ušla je tiho...
Kao da je kraj njega, 
a nije... San beše!
[ Zanimljivosti ] 04 Mart, 2021 11:31

Starije generacije sećaju se novina "Novosti" i "Politika ekspres". Ovu su recepti iz jednih od tih novina, mislim iz "Politike ekspres", ali i nije toliko bitno. Novine su od pre 50 godina, te se nadam da će vam se recepti dopasti.
 
 
 
[ Zanimljivosti ] 28 Februar, 2021 17:44

Jedan od NAJVEĆIH AKVARIJUMA u Evropi nalazi se u Monaku, u podzemnim prostorijama Okeanografskog muzeja u ogromnoj klisuri Sveti Martin.

U zgradi su uređene bogate naučne knjižnice, laboratorije i svečana dvorana za održavanje predavanja i naučnih skupova.

 

[ Zanimljivosti ] 25 Februar, 2021 16:38

Naziv PAPRENA CENA je veoma starog porekla. U stara vremena je potražnja bibera bila dosta velika, a pošto je biber stizao u Evropu dugim i nesigurnim putevima, to je njegova cena bila veoma velika.

Ponekad veća od cene zlata. Zato se za preterane cene počeo upotrebljavati izraz "paprena cena" ( biber je imao naziv papra ).

 

 

1 2 3 ... 19 20 21  Sledeći»