Društvene teme

Od svačega po malo. Aktuelnosti, sport, razonoda...

Podvig ratnika

devica63 | 09 Oktobar, 2018 23:25

Radoje Ljutovac (1887-1968) je bio vojnik-artiljerac koji je sudelovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. U jesen 1915. godine, kada su Srbiju napale udružene austrougarske, nemačke i bugarske snage, bio je raspoređen u dopunski bataljon artiljerijskog puka “Tanasko Rajić“. Bio je uvršten u sastav novoformirane protivavionske baterije naoružane poljskim topovima provizorno adaptiranim za gađanje ciljeva u vazduhu. Baterija je bila raspoređena na brdu Metin kod Kragujevca.

Nešto pre podneva 30. septembra 1915. nad Kragujevac su doletela tri nemačka bombardera i bacila 45 bombi, od kojih je 16 palo na Vojno-tehnički zavod i 9 na železničku stanicu. Komandir baterije naredio je da se puca na avione, na što je Ljutovac uzeo dvogled, nanišanio i u pogodnom trenutku ispalio rasprskavajuću tempiranu granatu. Granata je eksplodirala, avion se zadimio i srušio u centar grada ispred zgrade u kojoj je bila smeštena Vrhovna komanda Srpske vojske. Ljutovac je od svog nadređenog oficira dobio konja i odjahao u grad na mesto srušenog aviona. Sišao je s konja, zauzeo stav mirno i vojnički salutirao nad dvojicom poginulih avijatičara.

Za svoj podvig Radoje Ljutovac je dobio orden Karađorđeve zvezde s mačevima i unapređen je u čin kaplara. Kasnije je sudelovao u borbama na Solunskom frontu i iz rata je izašao s činom narednika. Posle rata je otvorio trgovinu mešovitom robom u Trsten

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb